Monday, February 14, 2011

Que simpulkan semuanYa menjadi 1 konklusi

assalamualaikum pembuka bicara,
dariQue pemilik blog yang ndak seberapa,
ni malam giliraN aQue lah pula,
membebel pasal kehidupan yang penuh pancaroBa.

malam ni..eh pagi bha sudah aque just mau berkongsi cerita pengalaman aque selama tempoh berkurung berkuasa semenjak amaran dari kerajaan mesir...eh apa kaitan??
hahaha tedalah...aque berkurung dalam bilik jak bha..
mau ndak mau aque terpaksa mengorbankan masa hujung minggu
hanya semata2 mau buat assignment yang tertangguh
ada dalam 3minggu yang lepas..
bukan sengaja mau maen tangguh2 cuma ada masalah
yang aque kena settle antara aque ngan group member
.............
actually
aque ndak suka jugak maen tangguh2 kerja ni
pasal aque fobia sikit bila kerja terbengkalai
konfom migrain aque dtg berlabuh 
menemani sampai lenaque untuk tidur
hilang
kecian kan??hehehehe
ok berbalik dengan cerita tadi tu...selama agak2 4hari3malam
termasuk dalam isnin hari ini (hari mau hantar assignment)
ada jugak terlintas mau buat semua ni berbekalkan 1otak
yang ada d kepala aque ni untuk siapkan sendirian walaupun hakikatnya
dalam group ni ada 3 otak yang fresh boleh bagi idea yang boleh mencantikkan lagi
isi dan segala2 berkaitan dengan topik kami dalam course ni
tapi kan tapi kan..... bila fikir balik...sampai bila aque mau berdiam diri?
pasal benda ni aque dah report  explain cerita sebenar dengan lecturer.
then debat punya debat lecturer tu cakap lah dgn kami

" kamu ni...bukan madam mau cakap apa cuma lepas dengar kamu cerita ni madam just nak cakap 1 benda jak....BE PROFESSIONAL OKAY! madam ndak kisah lah kalau kamu ada kontroversi ka apa diluar..yang penting kerja yang dibagi tu mesti siap..lagipun kamu bukan budak sekolah lagi."

so kemarin (ahad) aque rasa ni lah masanya untuk aque bersuara....
aque 1st ambek langkah muda lah dulu trip memancing kalau dia tu MR.X (bukan nama sebenar)
minat lagi mau join group aque...so aque try send mesej ngan dia


"bro..nanti datang bilik aque kita discuss pasal research sampai siap"

then agak2 aque tgu 2minit gtu dia reply lah 
[.]

lama jugak aque belek telefon ndak salah send ka ni orang??
angin aque tiba2 panas bila dia send noktah jak dgn aque??
adakah patut??
lpas tu aque reply lah balik noktahnya tu dgn koma..
bkan bha..aque send bgini
"bro..kalau ko ndak minat sudah mau join group aque gitau jak aque terus terang pasal aque ndak suka kalau orang dalam group aque just tumpang nama jak...atau dengan kata laennya PARASIT"

lepas tu aque teruskan lah kerja buat summarize 10journal
ndak lama aque duduk tiba2 MR.X dtg bawak laptop
..............
so aque terfikir inilah masanya aque bersuara......


so aque mulakan lah perbahasan aque tyme tu...
bro..aque tengok ko ni macam langsung tiada minat plak dengan research kita ni (kita ka aque jak)...
aque bukan mau cakap apa cuma aque just bagitau apa yang aque rasa terpendam lama sudah tapi ndak terkeluar ...pasal apa?pasal aque fikir ko tu member aque sudah 3tahun sama2, cuma kali ni aque rasa memang susah sudah aque mau pendam pasal aque takut ko ni makin jauh ketinggalan dalam ni kos..
paham jugak aque ko  skang ni busy dengan business mu...mau cakap pasal business ni,semua orang pun ada business masing2..aque sendiri pun ada business bha jugak tapi aque ndak pernah ambil masa tyme d hostel ni untuk urus business aque...pasal bagi aque tyme study memang study..no business (meskipun hakikatnya aque ambek business study d uitm ni)..lagipun aque fikir aque tiada masalah dengan ko..so kenapa mau guna mr Y (member group) jadi orang tengah untuk urusan kita?? susah sangat ka ko mau mesej aque kalau ada masalah pasal research ni? aque bukan mau salahkan ko cuma aque just nasihatkan sebagai seorang sahabatlah kan...kita ni still study lagi..kalau boleh business tu jangan lah ko telampau fikir sampai setiap masa ko duduk buat business sampaikan masa untuk ko join discussion kita pun ko susah sgt mau datang...
pasal tu lah aque bagi jak ko keja typing jak....kira bersyukur sudah ko tu ndak payah mau bfikir banyak buat ayat sendiri...kalau melayu ok jugak senang ini mana ko mau buat translation lagi..
(minum kejap lepas kering tekak membebel)

then dia cakap oklah bro..aku minta maaf lah..memang apa yang ko cakap tu betul..
aku tau aku byk habiskan masa dengan bisnes ni sampai kadang2 masa aku mau tidur pun customer/prospect call aku....
then aque sambung bebelan aque
ndak pa lah bro..aque just bagi peringatan dengan ko sekali untuk diri aque jugak...pasal tiap yang aque cakap ni ndak semua boleh diterima pakai..aque minta maaf kalau aque ada terkasar bahasa ka manatau apa aque cakap tadi buat ko tersinggung ka apa...so aque anggap jak semua ni tiada terjadi..so mari kita buat benda ni siap then print so xda sudah mau fikir apa2...lagipun aque tinggal 2 jak lg mau buat summarize tu journal..ko sambung jak lah keja mu tu.

lepas benda tu terasa di kepala aque yang beban selama ni aque pendam sudah terluah semuanya 
dalam bicara kami agak2 dalam setengah jam...
then kami sambung kerja research ni sampailah siap
ndak lah lama dalam jam 12tengahmalam tadi siap..tinggal print jak..
semua sudah save..print jak belum pasal aque update blog ni skarang..nti lepas ni bha baru aque 
print...hahahaha sebelah katil jak pun printer...hahahhaa

............................................................................................................................................................
okay settle benda tu aque dikejutkan pulak dengan topik yang cukup
mencabar minda dimana tyme2 busy aque buat assgnment tadi petang aque ternampak lah satu blog ni..ndak mau lah promote dia siapa pasal aque fikir ndak perlu pun untuk aque mengaibkan sesiapa...

topiknya begini






kejadian ni selepas assignment aque siap then post benda ni..tapi 
aque betul2 ndak sangka jadi begini
sekadar post terus menjadi debat pulak..adadadadada

dalam ni tetamu undangan yang aque jemput adalah

yang merupakan senior aque dulu tyme muda-muda dan
juga seorang wanita ceria yang sungguh bersemangat dalam
mempertahankan hak rakyat dalam memperkasakan ilmu 
dikalangan ibu2 sedunia
iaitu 
 dimana dengan kerjasama mereka ini
maka berserilah lagi majlis
Bicara siswa dalam membincangkan isu yang hangat dalam
dunia alam maya
a.k.a BLogGerWOrLDZ

mari kita lihat cerita ini

...............................................................................................................................

................................................................................


........................................................................






memang panas jugak ni bila masing2 memberikan pendapat tersendiri
sampaikan aque tergamam melihat telatah mereka..
so aque rasa next tyme kali aque explain apa maksudnya
dan keputusan yang dapat dalam bicara siswa malam ni..
tapi aque rasa kamu faham bha juak tu kan??hahahaha
klu ndak paham buat2 paham jak lah bha..penat aque baru lepas
buat assingment + entry ni lagi..
tapi keseronokan aque rasa plak..hahahaha

so pantun terakhir dari aque..

que lihat monyet mandi perigi,
sebelah rumah makcik seri,
aque susunkan 20jari tangan dan kaki,
mohon kemaafan untuk dirique ini,

<<<>>>
jikalau hamba suka berlari,
janganlah malu limpas disini,
aque tau ko suka aca ni entry,
sampai buat ko datang sini malar sekali
(naaaaaaaaaaaaaa..kedapatan)
hehehehehe

P/s : pantun hanyalah sekadar gurauan..tiada kaitan dengan yang idup ataupun dah mati..tapi cerita di atas tu semua betul..tiada edit2...real tu....luahan hati si AQuezyezye.


AqueyangKepenatanDalamkeserOnokan,
zyezye_kansai89




4 comments:

  1. lain kali jemput lagi saya yaa.tapi saya tinguk2 dulu jadual saya.kalau available sa p menghamburkan lagi majlis..haha

    ReplyDelete
  2. haa~ madam sharifah tu kan?

    bah payment bila mo byr nie.? kahkahkahkah
    nice discussion semalam

    ReplyDelete
  3. datin dania~ bha nanti d bagi kad undangan klu ada lagi.
    keciq~ memang lah cool...(kesegaran nyata dialami..brrrrrrrrrr)

    timtimtimtim~ manada..madam nurolbaiti plak..payment apa ni??bukan ko cakap semalam smua free of charge ka??hahahaaha trip lupa lai sana

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts